Kender du omfanget af de sociale konsekvenser ved et alkoholmisbrug?

De fleste er i dag klar over, at et stort forbrug af alkohol, er skadeligt for kroppen. Men de færreste kender omfanget af disse skader, og medmindre man har erfaringer med alkoholmisbrug blandt ens nærmeste, er det umuligt at kunne forestille sig, hvilke sociale konsekvenser dette har. 

De fysiske skader

Sundhedsstyrelsen vurderer, at hele 585.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol, hvilket betyder, at de allerede nu har fysiske eller psykiske mén grundet alkohol, eller at de vil få det i fremtiden. Alkoholmisbrug er forbundet med mindst 60 forskellige fysiske sygdomme, heriblandt skader på leveren, blødning fra åreknuder i spiserøret, bugspytkirtelbetændelse, hjernesvind, nervebetændelse, hjerteforstyrrelser, mavesår, forandringer i huden, forhøjet blodtryk, impotens og mund-, hals- og spiserørscancer. Ud over at det selvfølgelig er tragisk for både den der har misbruget og de pårørende, koster det også samfundet ufatteligt mange penge at behandle disse sygdomme.

Samtidig er alkoholisme skyld i flere arbejdsulykker, for selv om den afhængige ikke drikker på sin arbejdsplads, vil alkoholen stadig være i kroppen og betyder koncentrationsbesvær, irritation og nedsat reaktionstid.

De sociale skadevirkninger

Når man mere eller mindre er konstant påvirket af alkohol, vil ens evne til at fungere optimalt i hverdagen, blive negativt påvirket. Ud over de to oplagte indvirkninger, tømmermænd eller abstinenser, vil man føle sig træt og uoplagt, have søvnbesvær, mavebesvær og nedsat sexlyst. Dette fører ofte til stress og depression, hvilket blot kan forstærke trangen til at drikke.

Et alkoholmisbrug fører også ofte til, at man forsømmer og svigter sin familie og venner. Man glemmer aftaler, eller orker ikke at overholde dem, og der kan opstå pinlige episoder, fordi man er påvirket, og opfører sig upassende. Mange trækker sig fra den afhængige, da de føler sig svigtet og mister respekten for personen. Venner forsvinder, man bliver skilt, og børnene vil ikke se en. Det vil være svært at genvinde deres respekt og tillid, for løgn og svigt er en sikker følgesvend til misbrug. Man har sikkert lovet at stoppe mange gange før, så hvorfor skulle det være anderledes denne gang? Måske har folk prøvet at hjælpe før, og er igen blevet snydt og skuffet.

Hjælp er nødvendig

Statistikken viser, at mennesker som ikke får professionel hjælp til at stoppe med at drikke, vil begynde at drikke igen på et tidspunkt. Det kræver, at man får nogle værktøjer, for at kunne komme videre, og som man kan bruge, når trangen melder sig. Det bedste er, hvis hele familien er villige til at modtage hjælp og rådgivning, for de er lige så ramt af misbruget som alkoholikeren selv. Der findes flere måder at modtage alkoholbehandling på, og behandlerne vil hjælpe med at finde den bedste metode for den enkelte. Det vigtigste er at indrømme, at man har et problem og har brug for hjælp. Så er man kommet langt.